Opis materijala
U ovom istraživačkom radu obradit će se tema biomolekula, specifičnije vitamina. Fokus je na vitaminu C, odnosno L-askorbinskoj kiselini, koju možemo pronaći u limunu, no važni su i enzimi koji kataliziraju reakcije. Reakcija koja je provedena u svrhu ovog istraživačkog rada jeste oksidacija šest podjednakih komada jabuke od kojih su tri prelivena limunovim sokom, a tri nisu. Praćeno je vrijeme potrebno za oksidaciju čiji je glavni pokazatelj pojava smeđe boje te je ispitana konzervacijska sposobnost vitamina C. Rezultati praćenja prikazani su tablično i putem dijagrama dok je sam tijek pokusa zabilježen u detaljno opisanim slikama. Osim opisanog eksperimentalnog dijela, navedene su i najbitnije informacije o biomolekulama kako bi rad bio razumljiviji.
Ključne riječi: biomolekule, vitamini, proteini, enzimi, vitamin C, oksidacija, pokus
Doprinosi
Antonija Milić, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal
Antonija Milić, Autor
Ema Stankoski Hrgović, Autor
Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal
Kategorija materijala
- Informativni i dokumentarni sadržaji-> e-Škole
Skraćeni naziv
Biomolekule
Vrsta materijala
DOS
Uvjeti iskorištavanja
Imenovanje (CC BY)
Način pristupa
Otvoreni pristup
Jezik
hrvatski - standardni
Datum izrade materijala
19.04.2024.
Tagovi
biomolekule
Datum unosa materijala
27.05.2024.
Status materijala
Gotov materijal
Preporučeni materijali
Budućnost mojih odluka
Mirta Ambruš Maršić, Mirela Babić, Vesna Mišljenović, Ivana Martinić, Nataša Sajko
Scenarij poučavanja za međupredmetne teme
Obrazovni sadržaji • Srednje škole - opći predmeti • 4. razred • Kemija
ZIP
Uređeno prije: 26mj
207

Energija u našoj hrani
Sonja Pospišil, Goran Gotlibović, Vida Bilogrević Gatolin, Mihaela Kelava
Scenarij poučavanja
Obrazovni sadržaji • Srednje škole - opći predmeti • 3. razred • Biologija
ZIP
Uređeno prije: 38mj
133
Komentari