Opis materijala
Ovaj nastavni materijal osmišljen je kako bi učenicima približio razliku između književnih i neknjiževnih tekstova kroz usporedbu njihovih obilježja, svrhe i jezika. Učenici analiziraju primjer neknjiževnog teksta – kulinarski recept za čokoladni kolač koji je jasan, strukturiran tekst s uputama, mjernim jedinicama i redoslijedom radnji. Svrha mu je informirati i uputiti čitatelja kako pripremiti jelo.
Ciljevi nastavne jedinice:
Razlikovati književne i neknjiževne tekstove prema svrsi, strukturi i jeziku.
Uočiti obilježja funkcionalnog stila u neknjiževnim tekstovima.
Razvijati čitateljsku pismenost i kritičko mišljenje.
Doprinosi
Elvira Vujčić, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal
Elvira Vujčić, Autor
Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal
Kategorija materijala
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 5. razred-> Hrvatski jezik
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 5. razred-> Hrvatski jezik-> A. Hrvatski jezik i komunikacija
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 5. razred-> Hrvatski jezik-> B. Književnost i stvaralaštvo-> OŠ HJ B.5.1. Učenik obrazlaže doživljaj književnoga teksta, objašnjava uočene ideje povezujući tekst sa svijetom oko sebe
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 5. razred-> Hrvatski jezik-> B. Književnost i stvaralaštvo-> OŠ HJ B.5.2. Učenik razlikuje temeljna žanrovska obilježja književnoga teksta
Skraćeni naziv
neknjiževni tekst
Vrsta materijala
DOS
Uvjeti iskorištavanja
Otvoreni sadržaj
Način pristupa
Otvoreni pristup
Jezik
hrvatski - standardni
Datum izrade materijala
28.07.2025.
Tagovi
neknjiževni tekst, književni i neknjiževni tekst, kulinarski recept, obilježja
Datum unosa materijala
28.07.2025.
Status materijala
Gotov materijal
Preporučeni materijali
NotebookLM – od ideje do podcasta
Gabriela Golubić, Tatjana Šijaković Katarinček
Priprema za nastavni sat
Obrazovni sadržaji • Osnovne škole • 7. razred • Izvannastavne aktivnosti
Od zrcala do pokretača – Pet elemenata pozitivne psihologije u konstruktivnom novinarstvo
knjiga
Obrazovni sadržaji • Visoka učilišta • Društvene znanosti
EPUB
Komentari