Aktivnost: Priprema jednostavnoga obroka od banane, 3. dobna skupina od 16. do 21. godine, veće i/ili višestruke teškoće u razvoju

Aktivnost: Priprema jednostavnoga obroka od banane, 3. dobna skupina od 16. do 21. godine, veće i/ili višestruke teškoće u razvoju

  • Uređeno prije: 4mj
  • 160
  • Nema stručne ocjene
  • DOCX

    Opis materijala

    Materijal je sastavni dio Smjernica za implementaciju posebnog kurikula nastavnoga predmeta Domaćinstvo, objavljenih na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Učenici će od jedne zdrave namirnice uz učiteljevu podršku pripremiti jednostavno jelo primjenjujući osnovna higijenska pravila u pripremi obroka te mjere opreza u rukovanju priborom i alatima za pripremu jela. Tijekom aktivnosti učitelj potiče učenike da imenuju namirnice kojima se svakodnevno koriste u dnevnim obrocima, da navedu koje namirnice treba jesti češće, a koje rjeđe te da razmisle o mogućem izboru namirnica za vlastite obroke. Učenike se ovom aktivnošću potiče na promišljanje o načinu prehrane, o tome što jedu svaki dan, da uspoređuju namirnice iz svojega jelovnika s preporukama piramide zdrave prehrane. ODGOJNO-OBRAZOVNI ISHODI PP SK DOM B.3.2. Učenik opisuje zdravu, uravnoteženu i zdravstveno ispravnu prehranu. – navodi što je preporučljivo jesti češće, a što rjeđe PP SK DOM B.3.3. Učenik priprema različite vrste obroka i napitaka. – primjenjuje osnovne, jednostavne postupke u pripremi hrane – primjenjuje mjere opreza tijekom pripreme hrane – sudjeluje u pripremi jednostavnoga obroka ODGOJNO-OBRAZOVNA OČEKIVANJA MEĐUPREDMETNIH TEMA osr A.1.4. Razvija radne navike. zdr A.2.2.A Razlikuje pravilnu od nepravilne prehrane i razumije važnost pravilne prehrane za zdravlje. goo C.1.1. Sudjeluje u zajedničkom radu u razredu. uku B.1.4. 4. Samovrednovanje/samoprocjena Na poticaj i uz pomoć učitelja procjenjuje je li uspješno riješio zadatak ili naučio. PLANIRAN BROJ NASTAVNIH SATI: 4 sata Ishodi aktivnosti Imenuje namirnice koje je preporučljivo jesti češće, a koje rjeđe. Prepoznaje namjenu pribora za pripremu jednostavnoga jela. Primjenjuje mjere opreza u pripremi jednostavnoga jela. Primjenjuje osnovne higijenske mjere u pripremi jednostavnoga jela.

    Doprinosi

    Viktorija Vranešić, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal
    Snježana Lustig, Recenzent
    Tatjana Kovačić, Autor

    Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal

    Kategorija materijala

    • Obrazovni sadržaji-> Posebni programi-> Domaćinstvo-> 3. dobna skupina

    Skraćeni naziv

    Aktivnost: Priprema jednostavnoga obroka od banane, 3. dobna skupina, veće i/ili višestruke teškoće u razvoju

    Vrsta materijala

    DOS

    Uvjeti iskorištavanja

    Otvoreni sadržaj

    Način pristupa

    Otvoreni pristup

    Jezik

    hrvatski - standardni

    Datum izrade materijala

    30.06.2025.

    Tagovi

    zdrava prehrana, domaćinstvo, višestruke teškoće, 3. dobna skupina od 16. do 21. godine, posebni programi, Smjernice za implementaciju posebnoga kurikula nastavnoga predmeta Domaćinstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, MZOM

    Datum unosa materijala

    15.07.2025.

    Status materijala

    Gotov materijal

    Komentari

    Nema komentara