Izgubljeno znanje naših predaka – stare sorte voća i povrća

Izgubljeno znanje naših predaka – stare sorte voća i povrća

  • Uređeno prije: 5mj
  • 71
  • Nema stručne ocjene
  • PDF

    Opis materijala

    Ova nastavna priprema osmišljena je za učenike 3. razreda osnovne škole, a cilj joj je povezivanje sadržaja iz Prirode i društva, Hrvatskog jezika i Sata razrednika. Aktivnost je usmjerena na očuvanje kulturne i prirodne baštine kroz istraživanje starih, autohtonih sorti voća i povrća. Učenici rade u skupinama, istražujući jednu staru sortu (npr. petrovača, kajsija, šljivovača, stara sorta rajčice, češnjak ili mrkva). U istraživanju koriste dostupne materijale enciklopedije, fotografije, iskustva iz obitelji ili digitalne alate. Svoje spoznaje predstavljaju u obliku plakata, koji sadržava naziv, izgled, zanimljivosti i korisnost odabrane sorte. Tijekom sata razvijaju vještine suradnje, prezentacije i usmenog izražavanja. Kroz razgovor i vođene aktivnosti osvještavaju važnost očuvanja starih sorti, uče o životu i znanjima svojih predaka te povezuju ta znanja s današnjim svijetom. Poseban naglasak stavlja se na održivi razvoj, očuvanje lokalne baštine i međugeneracijsko učenje. Priprema uključuje i prilagodbu za učenike s teškoćama – jednostavniji sadržaji, vizualni predlošci i rad u paru. Aktivnost završava izlaganjem radova i zajedničkom refleksijom.

    Doprinosi

    Ljiljana Kubaša, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal

    Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal

    Kategorija materijala

    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 3. razred-> Priroda i društvo-> C. Pojedinac i društvo-> PID OŠ C.3.1. Učenik raspravlja o ulozi, utjecaju i važnosti zavičajnoga okružja u razvoju identiteta te utjecaju pojedinca na očuvanje baštine

    Skraćeni naziv

    Rastimo zdravo

    Vrsta materijala

    Nastavnička priprema

    Uvjeti iskorištavanja

    Copyright - Sva prava zadržana

    Način pristupa

    Otvoreni pristup

    Jezik

    hrvatski - standardni

    Datum izrade materijala

    27.06.2025.

    Datum unosa materijala

    30.06.2025.

    Status materijala

    Gotov materijal

    Komentari

    Nema komentara