"Klub prijatelja kulturne baštine" - Mali kuhari

"Klub prijatelja kulturne baštine" - Mali kuhari

  • Uređeno prije: 34mj
  • 186
  • Nema stručne ocjene
  • MP4

    Opis materijala

    Prošle smo školske godine 2021./2022. u sklopu izvannastavnih aktivnosti grupe "Klub prijatelja kulturne baštine" radili na projektu "Kako su jeli naši stari". Istraživali smo na internetu tradicionalna jela naših starih a prije svega razgovarali s našim djedovima i bakama zapisivali njihove recepte te zajedno ih s njima i spravljali. Surađivali smo i s našim muzejom gdje nas je njihova pedagoginja teta Barbara naučila pripremati tradicionalne umaške fritule koje se u Umagu pripremaju za Božić. Za Uskrs nam je u goste došla baka Gracijela s kojom smo zamjesili istarsku pincu a pred kraj godine s glavnim kuharom jednog našeg poznatog restorana pripremili fritaju sa šparugama koje smo mi nabrali u okolici našega grada. Ove godine smo uključeni u projekt FLAG na nivou Grda - s nazivom "Što se u moru skriva? Cosa nasconde il mare?" u koji su uključena djeca vrtića te naše i talijanske škole. U tu svrhu posjetili smo ribarski gat gdje su usidreni naši ribarski brodići. Ribar Kristijan nam je pokazao različite vrste ribarskih mreža objasnio nam kada i kako se one bacaju u more i kada i kako se dižu. Govorio nam je o vrstama riba koje se mogu naći u našem Jadranskom moru o školjkama i rakovima. Posjetili smo ribarnicu gdje smo mogli vidjeti orade brancine škrpine listove srdele sipe lignje školjke i rakove. Crtali smo barke i ribe izradili plakate.  Pozvali smo u goste vrsnog kuhara. Posjetio nas je Chef David Skoko. Naučili smo čistiti ribu rezati sipu i od toga napraviti brodet i finu palentu. Na kraju smo mu pjevali i recitirali na čakavskom te zaplesali tradicionalni istarski ples "Šete paši"

    Doprinosi

    Aurika Matković, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal
    Aurika Matković, Autor

    Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal

    Kategorija materijala

    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo-> B. Djeluj poduzetnički
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo-> B. Djeluj poduzetnički-> pod B.1.3. Prepoznaje važnost odgovornoga poduzetništva za rast i razvoj pojedinca i zajednice

    Bilješke

    Tradicionalna jela - kulturna baština

    Skraćeni naziv

    Mali kuhari

    Vrsta materijala

    DOS

    Uvjeti iskorištavanja

    Otvoreni sadržaj

    Način pristupa

    Otvoreni pristup

    Jezik

    hrvatski - standardni

    Datum izrade materijala

    03.02.2023.

    Tagovi

    Spravljanje tradicionalnih jela

    Datum unosa materijala

    02.02.2023.

    Status materijala

    Gotov materijal

    Verzija

    1.0

    Komentari

    Nema komentara