Opis materijala
Prošle smo školske godine 2021./2022. u sklopu izvannastavnih aktivnosti grupe "Klub prijatelja kulturne baštine" radili na projektu "Kako su jeli naši stari".
Istraživali smo na internetu tradicionalna jela naših starih a prije svega razgovarali s našim djedovima i bakama zapisivali njihove recepte te zajedno ih s njima i spravljali.
Surađivali smo i s našim muzejom gdje nas je njihova pedagoginja teta Barbara naučila pripremati tradicionalne umaške fritule koje se u Umagu pripremaju za Božić.
Za Uskrs nam je u goste došla baka Gracijela s kojom smo zamjesili istarsku pincu a pred kraj godine s glavnim kuharom jednog našeg poznatog restorana pripremili fritaju sa šparugama koje smo mi nabrali u okolici našega grada.
Ove godine smo uključeni u projekt FLAG na nivou Grda - s nazivom "Što se u moru skriva? Cosa nasconde il mare?" u koji su uključena djeca vrtića te naše i talijanske škole.
U tu svrhu posjetili smo ribarski gat gdje su usidreni naši ribarski brodići. Ribar Kristijan nam je pokazao različite vrste ribarskih mreža objasnio nam kada i kako se one bacaju u more i kada i kako se dižu. Govorio nam je o vrstama riba koje se mogu naći u našem Jadranskom moru o školjkama i rakovima.
Posjetili smo ribarnicu gdje smo mogli vidjeti orade brancine škrpine listove srdele sipe lignje školjke i rakove.
Crtali smo barke i ribe izradili plakate.
Pozvali smo u goste vrsnog kuhara. Posjetio nas je Chef David Skoko. Naučili smo čistiti ribu rezati sipu i od toga napraviti brodet i finu palentu.
Na kraju smo mu pjevali i recitirali na čakavskom te zaplesali tradicionalni istarski ples "Šete paši"
Doprinosi
Aurika Matković, Autor
Aurika Matković, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal
Aurika Matković, Autor
Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal
Kategorija materijala
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo-> B. Djeluj poduzetnički
- Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 2. razred-> Poduzetništvo-> B. Djeluj poduzetnički-> pod B.1.3. Prepoznaje važnost odgovornoga poduzetništva za rast i razvoj pojedinca i zajednice
Bilješke
Tradicionalna jela - kulturna baština
Skraćeni naziv
Mali kuhari
Vrsta materijala
DOS
Uvjeti iskorištavanja
Otvoreni sadržaj
Način pristupa
Otvoreni pristup
Jezik
hrvatski - standardni
Datum izrade materijala
03.02.2023.
Tagovi
Spravljanje tradicionalnih jela
Datum unosa materijala
02.02.2023.
Status materijala
Gotov materijal
Verzija
1.0
Preporučeni materijali
Kulturne i povijesne znamenitosti Zagreba
Priprema za nastavni sat
Obrazovni sadržaji • Osnovne škole • 4. razred • Priroda i društvo
PDF
Mali savjetnik za uspješnije učenje
Dora Franješević
brošura
Informativni i dokumentarni sadržaji • Ostalo
PDF
Komentari