Zašto se stvaraju rupice u tijestu?

Zašto se stvaraju rupice u tijestu?

  • Uređeno prije: 26mj
  • 76
  • Nema stručne ocjene
  • DOCX
Online pregledPreuzmite

    Opis materijala

    t>Kvasac je jednostanična gljivica.  Veličina stanice kvasca ne prelazi 6 do 8 mikrometara. Kockica od 1 cm teži oko 1 g i sadrži više od 10 milijardi živih stanica kvasca! Jedan gram biomase kvasca sadrži oko 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kvaščevih stanica. Znanstveno ime najpoznatijeg soja kvasca je Saccharomyces cerevisiae. “Saccharomyces” dolazi od grčke riječi i znači “šećerna plijesan”. “Cerevisiae” na latinskom znači “od piva”. Saccharomyces cerevisiae je soj kvasca koji ima sposobnost razmnožavanja pupanjem. To je mikroorganizam koji je odgovoran za najuobičajeni tip vrenja. Vjeruje se da je prvotno izoliran s opne bobice grožđa (može se vidjeti kao tanka bijela prevlaka na opnama plodova tamnijeg voća kao što su šljive – nalazi se u vosku kutikule). Jedan je od najproučavanih organizama u molekularnoj biologiji i biologiji stanice.  Istraži zašto se stvaraju rupice u tijestu  Istraživačko pitanje:  Zašto se stvaraju rupice u tijestu? Što nastaje metabolizmom kvasca? Pretpostavka: Materijal: boca

    Doprinosi

    Leopoldina Vitković, Osobe ili ustanove koje objavljuju materijal

    Osoba ili ustanova koja objavljuje materijal

    Kategorija materijala

    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 6. razred
    • Obrazovni sadržaji-> Osnovne škole-> 6. razred-> Priroda

    Bilješke

    Vrsta materijala

    DOS

    Uvjeti iskorištavanja

    Imenovanje (CC BY)

    Način pristupa

    Otvoreni pristup

    Jezik

    hrvatski - standardni

    Datum izrade materijala

    28.05.2020.

    Tagovi

    kvasac, ugljikov dioksid, metabolizam

    Datum unosa materijala

    28.05.2020.

    Status materijala

    Gotov materijal

    Verzija

    1.0

    Komentari

    Nema komentara